Syampu anti-kelemumur terbaik untuk melegakan kulit kepala yang mengelupas

Syampu untuk kulit kepala berkuping – Syampu anti-kelemumur terbaik untuk melegakan kulit kepala yang mengelupas,  “Kulat malassezia wujud pada kulit kepala setiap orang,” jelas Pakar Perunding Trikologi dan ahli Institut Pakar Trikologi, Stephanie Sey. “Namun sesetengah orang boleh mempunyai kepekaan terhadapnya yang menyebabkan kelemumur. Faktor gaya hidup juga boleh menyumbang kepada masalah ini, seperti tidak mencuci rambut anda dengan cukup kerap dan menyapu minyak pada kulit kepala. Syampu kosmetik dan penjagaan rambut tidak merawat punca jadi adalah penting untuk menggunakan rawatan dengan bahan aktif untuk membantu mengawal dan merawat punca serta gejala dengan berkesan.”

Walaupun kelemumur dalam erti kata klinikal adalah tebal, melekit dan kuning, selalunya masalahnya adalah kulit kepala yang kering, mengelupas dan boleh dijaga dengan lebih mudah dengan syampu anti-kelemumur dan beberapa helah mudah. “Banyak menguruskan kulit kepala kering adalah mengambil pendekatan yang bijak dan melihat apa yang sesuai untuk kes individu anda,” nasihat Tom Smith pendandan rambut terkemuka dan Pengarah Kreatif Antarabangsa evo. “Tindakan terbaik adalah meningkatkan fungsi penghalang dan keseimbangan kulit kepala. Cuba syampu lebih atau kurang kerap untuk melihat sama ada ia membantu, menggunakan air sejuk. Kemudian, jika kulit kepala anda masih sangat berminyak, gatal atau mengelupas, syampu dua kali dan bilas dengan baik untuk memastikan kulit kepala dibersihkan dengan betul.

“Elakkan menggaru: sebaik sahaja anda bermula, anda boleh menyebabkan lebih banyak kemudaratan daripada kebaikan. Cuba ikat rambut yang lebih panjang kerana kurang pergerakan folikel bermakna kurang kegatalan dan sentiasa syampu selepas bersenam supaya kulit kepala anda tidak jengkel oleh peluh. Juga ingat bahawa mereka yang memakai rambut mereka lebih pendek selalunya dapat melihat serpihan kering lebih banyak kerana mengelupas terperangkap pada rambut yang lebih panjang daripada gugur dan ke bahu.

Bukan sahaja sepuluh syampu anti-kelemumur ini berkesan dan menyenangkan untuk digunakan, mereka juga tidak akan menarik perhatian pada rak bilik mandi.

Shampoo untuk kulit kepala kering dan mengelupas

Kérastase Specifique Bain Anti-Pelliculaire Shampoo

Dalam formula yang tebal dan mewah, syampu anti-kelemumur ini berfungsi dengan baik pada jenis rambut kering dan berminyak. Kaya dengan lazat tanpa rasa berat, ia berfungsi dengan mudah menjadi buih yang lazat, jadi anda tidak perlu menggunakan banyak untuk merasakan sensasi sejuk pada kulit kepala yang mengurangkan keinginan untuk menggaru serta-merta.

Asid salisilik mengelupas dan membersihkan dengan lembut, manakala dua molekul anti-kelemumur mempunyai ciri antikulat dan antibakteria yang kuat, jadi rambut dan kulit kepala mendapat manfaat jangka pendek dan panjang. Setelah rambut kering, ia berasa lembut dan bersih mewah – walaupun pada keesokan harinya – dan masih terdapat kesan bau bunga yang elegan melaluinya,

Head & Shoulders DERMA XPRO Hydrating Anti Dandruff Shampoo

Kemungkinan besar jenama pertama yang terlintas di fikiran untuk menangani kelemumur, Head & Shoulders memenuhi untuk setiap jenis keperluan rambut dan kulit kepala yang mudah mengelupas yang anda boleh fikirkan. Ditujukan terutamanya kepada mereka yang mempunyai kulit kering pada kulit kepala, syampu penghidratan ini mengandungi bahan aktif piroctone olamine yang terbukti secara klinikal, yang berfungsi untuk menghapuskan mikrob yang menyebabkan kelemumur, manakala aloe vera dan vitamin E menenangkan dan melembapkan kulit.

Tekstur berkrim berbuih kemudian dibilas dengan mudah dan, walaupun sesetengah bau kelapa boleh menjadi manis atau menyerlah, yang ini mempunyai aroma yang lembut dan bersih kerana ia berasal dari santan. Setelah kering dan digayakan, rambut mempunyai lantunan yang baik, rasa lembut dan bebas serpihan.

Percy & Reed I’m No Flake Scalp Soothing Shampoo

Jika anda sangat sensitif dan mahukan formula anti-kelemumur yang menenangkan yang mungkin, ini adalah pilihan yang tepat. Tetapi di sebalik rasa yang lembut, jangan tertipu dengan menganggap ia adalah kuasa besar bahan-bahan yang berkesan. Sapukan sedikit balsem cecair melalui rambut dan ia cepat berbuih, membolehkan sifat pengawalan minyak dan melawan serpihan berfungsi, termasuk ekstrak bit gula yang melindungi dan meningkatkan kesihatan kulit kepala.

Pro-vitamin B5 memastikan rambut mendapat rangsangan kilauan; minyak pati geranium dan bergamot menghasilkan bauan yang elegan yang menambah rasa premium keseluruhan. Mesra vegan dan bebas silikon, pembungkusannya juga boleh dikitar semula.